donderdag 12 maart 2009

Misdaad loont: Informatiediefstal door Heinrich Kieber

Informatiediefstal lucratief en gelegaliseerd

Datadief: Heinrich Kieber

Heinrich Kieber is geboren op 30 Maart 1965 in Mauren in het vorstendom Liechtenstein. Hij spreekt allemannisch zwitserduits, hoogduits, engels met duits accent, spaans castilliaans en frans. Officieel heeft hij volgens Interpol nog de liechtensteinse nationaliteit, maar de duitse regering onder leiding van minister van financien Peer Steinbrueck heeft hem voorzien van twee nieuwe duitse identiteiten. Henry wordt gezocht door de liechtensteinse autoriteiten.

Vaduz - 15 februari 2008. In een kleine gemeenschap is het niet moeilijk te achterhalen wie een scheve schaats rijdt. Degene die de beleggingsgeheimen van 1400 vermogende Duitsers voor 4,2 miljoen euro aan de Duitse inlichtendienst BND heeft verkocht bleef niet onopgemerkt. Imagobeschadeging is snel opgelopen nauwelijks meer ongedaan te maken. Zo overkwam Heinrich Kieber die half spaans half liechtensteins is. Over de huidige verblijfplaats van de man die in Liechtenstein als 'verrader' wordt aangemerkt, wordt druk gespeculeerd.

In Spanje was hij betrokken geweest bij een dubieuze transactie in onroerend goed. Hij probeerde van een duits echtpaar een villa te kopen met een ongedekte cheque. Dat hij daarmee een rijke man met straffe connecties in het criminele circuit had gedupeerd, werd hem duidelijk toen hij volgens eigen zeggen kort daarop werd ontvoerd en tien dagen lang mishandeld. Dit draaide uiteindelijk uit op een gevangenisstraf in Liechtenstein en vervolgens wraakneming door Heinrich Kieber op de staat, maar met uitzondering van het staatshoofd.

Fragment van de documentaire "Tax Me If You Can":Bekijk hier de hele documentaire online:

Deel 1:


Deel 2:


Deel 3:


Deel 4:


Deel 5:


We all know the mega rich pay much less tax than the rest of us but just how do they do it? After years working for a Liechtenstein bank, an employee turned whistleblower made off with thousands of incriminating documents. He then sold the data to a number of Western governments, who use it to track the fortunes that their wealthy citizens stashed into secret accounts. This is the remarkable story of Heinrich Kieber roguish hero to some, amoral thief to others. A thrilling investigation into the world of large-scale tax fraud.

Volgens het ene gerucht bevindt hij zich in Australië. Volgens andere bronnen is hij alweer teleurgesteld uit het land van zijn dromen teruggekeerd. Maria is zijn moeder en woont in het Zwitserse Bellach. Ze zegt de laatste jaren "nog slechts sporadisch telefonisch contact" met hem te hebben gehad. In Der Spiegel wordt gesuggereerd dat Heinrich Kieber "steenrijk is en verschrikkelijk eenzaam".

Kieber had al een leven in de grenszone van de illegaliteit achter zich toen hij in april 2001 als subcontractor computerdeskundige in opdracht van Liechtenstein Global Trust Treuhand Aktiengesellschaft ging werken. In dienst van een opdrachtnemende computerfirma digitaliseerde hij het archief van de LGT Treuhand AG.

Heinrich Kieber zou zware schulden zijn aangegaan om aan de eis tot de betaling van losgeld te kunnen voldoen. Hij poogde aan zijn benarde financiële situatie te ontkomen en dreigde de LGT Treuhand AG in 2003 met de openbaarmaking van vertrouwelijke informatie. De vermogensbeheerder ging niet op Kiebers zakelijke aanbod in, maar was bereid de zaak te laten varen toen Kieber de datadragers met gegevens over 4527 Liechtensteinse stichtingen had teruggegeven.

Hij bleek nog kopieen van de vier DVD schijven achter de hand te hebben. Hij wees de Amerikaanse autoriteiten op vijftig gevallen van belastingfraude en meldde zich bij de Britse belastingdienst. Toen die niet meteen belangstelling had, emailde hij op 26 januari 2006 de Bundesnachrichtendienst. Kieber leverde een aantal keren betrouwbare informatie en kasseerde 4,2 miljoen euro in drie termijnen van de BND.

Tegenover de BND wekte Kieber de indruk 'uit rechtvaardigheidsgevoel' te hebben gehandeld. Zijn geweten speelde op toen hij zag dat rijke mensen de fiscus benadeelden met bedragen die zij makkelijk konden missen. Kiebers zuster hecht kennelijk waarde aan dit motief. In het Zwitserse boulevardblad Blick vergelijkt zij hem met Christoph Meili, die twaalf jaar geleden verhinderde dat Zwitserse banken zich het vermogen van holocaustslachtoffers toeëigenden (waarmee hij de risée van Zwitserland werd). Die eervolle vergelijking komt Heinrich Kieber echter niet toe.

Interpol roept op:

Categories of Offences: COMPUTER AND INFORMATION TECHNOLOGY CRIMES, COUNTERFEITING/FORGERY, THEFTS
Arrest Warrant Issued by: VADUZ / Liechtenstein
IF YOU HAVE ANY INFORMATION CONTACT
YOUR NATIONAL OR LOCAL POLICE


(aan dit artikel wordt nog gewerkt, kom hier a.u.b. later nog eens terug)

0 reacties:

Een reactie posten