woensdag 3 juni 2009

Banken lijden onder fiscaal geschil

03.06.2009 14:09 - door Cash

Het publieke debat over fiscale paradijzen heeft banken in in Liechtenstein massaal beschadigd. De deposito's, die in het vorstendom worden beheerd, zijn met 19 procent tot 225 miljard frank in het afgelopen jaar gedaald. Dat staat te lezen in het jaarverslag dat op woensdag door de Liechtensteinse financiële toezichthouder FMA werd gepubliceerd.

Het is allemaal de schuld van de financiële crisis en de debatten over de financiële centrum Liechtenstein waarom het slechter gaat dan in nandere jaren. Deze ongekende gebeurtenissen van vorig jaar hebben tot het begin van dit jaar haar volle werking niet gemist. De gevolgen waren nauwelijks te overzien.

Liechtenstein is medio maart een verdrag tot internationale samenwerking in fiscale aangelegenheden overeengekomen. Het vorstendom moet haar decennia lang bewaakte bankgeheim losser maken. Het land heeft een overeenkomst met de VS gesloten om samen te werken bij de belastingfraude en -ontduiking. Over soortgelijke overeenkomsten met andere staten worden momenteel onderhandelingen gevoerd met Duitsland.

De concessies werden meer dan een jaar na een enorme belasting schandaal doorgevoerd. Naast tal van rijke mensen uit de hele wereld waren onder hen ex-Duitse CEO van de Deutsche Post de heer Klaus Zumwinkel.

Na het schandaal hebben waarschijnlijk veel mensen, die hun geld, met vertrouwen in de absolute discretie van de Liechtensteinse banken in dit land hadden geparkeerd, hun spaargeld uit het vorstendom teruggetrokken.

0 reacties:

Een reactie posten