vrijdag 29 mei 2009

Emigratie naar de Prätigau

Als bakker Niek van Rijn (24) op wintersportvakantie in Zwitserland is, ontmoet hij daar bergsporter en pensionhouder Ludy Bookelmann (42). Ondanks het leeftijdsverschil hebben de twee veel gemeen en raakt Niek ervan overtuigd dat ook zijn toekomst in de Zwitserse Alpen ligt.

Hij keert terug naar zijn Haagse portiekflat, maar krijgt een paar maanden later al de kans om samen met Ludy een pension met bar-restaurant in het Zwitserse dorpje Saas over te nemen.


Grotere kaart weergeven

Vrienden en familie verbaasd achterlatend, vertrekt Niek halsoverkop naar Zwitserland om daar samen met z’n compagnon aan een ingrijpende verbouwing van ‘Der Fliegende Holländer’ te beginnen. Het wordt een race tegen de klok want hun zaak moet nog vóór het langverwachte skiseizoen open…

Bekijk hier de hele aflevering van Ik Vertrek.Restaurant, Bar, Pension Der Fliegende Holländer

Ons ‘huis’ ligt aan de Hauptstrasse 45 in Saas. Saas Im Prätigau is een mooi klein dorpje in het oosten van Zwitserland, in het skigebied Davos Klosters.

Routebeschrijving:

Wanneer u van de snelweg uit de richting Zürich of Chur komt, neemt u de afslag Landquart en rijdt u richting Davos. Na het dorp Kublis rijdt u nog ongeveer een kilometer, dan bent u in Saas. Na het eerste verkeerslicht vindt u ons aan de rechterkant van de weg. U kunt uw auto aan de overkant op gereserveerde parkeerplaatsen parkeren. De 5 gereserveerde parkeerplaatsen bevinden zich aan de westzijde van de parkeerplaats. Deze plaatsen zijn alleen voor onze gasten gereserveerd.

Die Adresse:
Der Fliegende Holländer
Hauptstrasse 45
7247 Saas (im Prättigau)
Schweiz

Telefon: 0041 (0)81 3322000
E-mail: info@fliegende-hollander.ch
Internet: www.fliegende-hollander.ch

Het lijkt er op dat deze zaak niet meer bestaat, in ieder geval werkt de website niet meer. Uit het handelsregister blijkt de zaak helaas failliet te zijn gegaan:
Frühere Firmennamen: Ludy Bookelmann & Niek van Rijn
Zweck: Führung von Gastgewerbebetrieben, im speziellen das Restaurant "Fliegender Holländer".
Letzte SHAB-Meldung von Niek van Rijn: SHAB: 031 / 2009 vom 16.02.2009

Mit Verfügung vom 09.02.2009 hat das Bezirksgerichtspräsidium Prättigau/Davos den über den Inhaber eröffneten Konkurs widerrufen. Infolgedessen besteht das Einzelunternehmen entsprechend den früheren Eintragungen weiter. [gestrichen: Mit Verfügung des Bezirksgerichtspräsidiums Prättigau/Davos vom 30.01.2009 ist über den Inhaber dieses Einzelunternehmens mit Wirkung ab dem 30.01.2009, 15.00 Uhr, der Konkurs eröffnet worden.].
Een berichtje van Anja op Vrijdag 17 oktober 2008 10:03:
De opnamen voor Ik Vertrek waren nog niet goed en wel afgelopen toen Ludy in een sneeuwlawine terecht kwam en overleed. Plotseling stond ik er alleen voor met mijn twee kleine kinderen. Het net opgezette Hotel-Restaurant in Saas was vooral Ludy zijn droom geweest. Ik had al meer dan genoeg werk aan onze B&B Herberge Ascharina en mijn eigen baan in Davos om me ook nog met Saas bezig te moeten houden Daarom heb ik moeten besluiten om me terug te trekken uit het project. Ludy’s compagnon, wilde wel in zijn eentje proberen de zaak door te laten draaien. Los van alle zakelijke problemen die dit met zich mee bracht, moest ik natuurlijk vooral ook proberen mijn eigen leven weer enigszins in balans te krijgen. De lawine is wat dat betreft nog lang niet uitgeraasd. De kinderen blijven aandacht vragen, de gasten blijven –gelukkig- komen, aan de herberg moet altijd het nodige gebeuren en in de tussentijd moet ik zelf ook nog zien te verwerken wat er allemaal gebeurd is. Met de nodige hulp van veel vrienden heb ik alles draaiende weten te houden, maar rust is een zeldzaam genoegen geworden. De kinderen tonen gelukkig een enorme veerkracht en het cliché van “het leven gaat door” is voor de rest volop van toepassing. Hoe dan ook, Zwitserland blijft een prachtig land, Ascharina blijft een geweldige locatie en het chalet, dat Ludy eigenhandig heeft omgebouwd tot de prachtige Bed en Breakfast accommodatie die het nu al weer een paar jaar is, blijft een heerlijke plek om te wonen. Voorlopig hoef ik hier dan ook nog niet weg. Ik vertrek niet weer, ik blijf.
Onze bar is ook onze woonkamer, gezellig en comfortabel. Pensiongasten, passanten en dorpsbewoners, iedereen is welkom in onze bar. De bar is dagelijks geopend vanaf 16:00 uur. Maandag is onze rustdag, dan is de bar gesloten.

In de bar hangt een groot televisiescherm. Op deze tv kunt u alle belangrijke sportevenementen volgen. In de bar staat een grote leestafel waaraan iedereen gemoedelijk kan aanschuiven. Op de tap hebben we het Zwitserse Calandabier. Maar we hebben natuurlijk veel meer bieren, onder anderen Heineken Ice Cold. We hebben een uitgebreide wijnkaart en een rijk assortiment binnen- en buitenlandse dranken.De horeca in Zwitserland is rookvrij. Voor onze gasten die toch graag willen roken, hebben wij een rookkamer ingericht. Door de bijzondere indeling van ons huis beschikken we over veel ruimte omdat het mogelijk is de kelders optimaal te gebruiken. In de kelder hebben we een afzonderlijke rookkamer ingericht. De rookkamer is uitgerust met een krachtige afzuiginstallatie.

Op weg naar de rookkamer komt u door een andere bijzondere ruimte, de wijnkelder. De wijnkelder is de ideale plaats om met een mooi glas wijn kaart te spelen, een diepgaand gesprek te voeren of gewoon heerlijk te genieten. In de wijnkelder organiseren wij proeverijen en partijen.


Ludy - In Memoriam
Ludy is helaas niet langer onder ons. Op 13 januari 2008 is hij in de bergen om het leven gekomen. Een lawine werd hem fataal. Dit had natuurlijk grote gevolgen, ook in zakelijk opzicht. De herberg wordt door Anja voortgezet. De activiteiten die Ludy organiseerde onder de noemer Top Adventure worden deels overgenomen door een bevriende Nederlandse reisleider.
Het lawine-ongeval gebeurde in Pontresina. Een paar jaar geleden lachte het geluk toe en verandert in relatief korte tijd in heel veel pech. Het is erg tragisch wat er allemaal gebeurd is. Met medeleven.

0 reacties:

Een reactie posten