donderdag 11 september 2008

Duitse joden boos op vorst Liechtenstein

(Novum/AP) - Het staatshoofd van Liechtenstein heeft zich de woede op de hals gehaald van de joodse gemeenschap in Duitsland door in een brief over het huidige Duitsland te spreken als 'het vierde rijk'. De brief werd donderdag in de Zwitserse krant Tages-Anzeiger gepubliceerd.

In een brief aan het joodse museum in Berlijn schreef Hans-Adam dat zijn land 'al drie Duitse rijken heeft overleefd in de afgelopen tweehonderd jaar'. "Ik hoop dat we daar ook een vierde aan kunnen toevoegen", vervolgde hij. Duitsland stond tussen 1933 en 1945 onder Adolf Hitlers leiding bekend als het Derde Rijk, een periode waarin de Europese joodse bevolking stelselmatig werd vervolgd en vermoord.

"Door het hedendaagse Duitsland vierde rijk te noemen, wordt het in één lijn geplaatst met Hitler-Duitsland en worden de gruwelen van dat tijdperk gebagatelliseerd", zegt Eva Södermann, woordvoerster van het museum. Hans-Adam liet in een verklaring weten dat het nooit zijn bedoeling is geweest een vergelijking te willen maken met de zwartste periode uit de Duitse geschiedenis. Met zijn brief wilde hij de kwestie van onteigening tijdens de oorlog en daarna aan de kaak stellen.

Het museum in Berlijn had de vorst van Liechtenstein een schilderij van Frans Hals te leen gevraagd. Hans-Adam weigerde dat, omdat hij meent dat Duitsland zich niet aan internationale regels houdt waar het gaat om het uitlenen en teruggeven van kunstwerken. Het vorstenhuis van Liechtenstein is in een juridische strijd met Duitsland verwikkeld om kunst terug te krijgen dat volgens hem tijdens de oorlog door de nazi's van zijn familie is geroofd.

De opmerking over het vierde rijk is niet de enige rel tussen Duitsland en Liechtenstein. Recentelijk heeft Duitsland een medewerker van de LGT bank in Liechtenstein betaald om ruim duizend rekeninggegevens door te spelen van rijke Duitsers die in Liechtenstein van het gunstige belastingklimaat profiteren. De LGT bank is eigendom van Hans-Adam en zijn familie.

Uitgegeven op Donderdag 11 september 2008 om 17:04:25

0 reacties:

Een reactie posten