In het kielzog van de financiële crisis worden de zogenaamde belastingparadijzen goed in de gaten gehouden. Er zijn genoeg spectaculaire voorbeelden. Ook in Duitsland wordt vaak gebruik gemaakt van de mogelijkheid de financiële tegoeden buiten de schatkist om in het buitenland onder te brengen. Herbert Klar en Ulrich Stoll zijn heel Europa doorgegaan op zoek naar de trucs van de belastingontduikende spaarders.
Niemand houdt van belastingen betalen. Tenminste, dat zeggen de meeste mensen en zij vinden dat degenen die het meeste hebben het minste betalen. De zogenaamde modale verdieners denken bij het horen van Monaco of Liechtenstein meteen aan belastingparadijzen. De affaire rond de voormalige voorzitter van de Deutsche Bank Klaus Zumwinkel zorgde maandenlang voor krantenkoppen. Ook het CDU donaties schandaal in talloze mantelbedrijven en nog meer dubieuze particuliere stichtingen liggen vers in het geheugen.
Het beeld van het kleine vorstendom "tussen Zwitserland en Oostenrijk" als vluchtoord voor zwart geld en crimineel geld wit te wassen is zo ontstaan. Het is nu duidelijk dat veel rijke Duitsers middels de mogelijkheden in Liechtenstein belastingen hebben ontdoken. Daarbij kregen ze steun van bekende banken in Oostenrijk en Zwitserland. Omdat Liechtenstein bij de bestrijding van fiscale misdrijven tot dusver enige samenwerking met andere Europese landen heeft geweigerd, is het op de zwarte lijst van de OESO terecht gekomen.
De vele onderzoeken en gerechtelijke procedures en de druk op de deelnemende banken hebben tot nu toe niet tot een fundamentele heroverweging in Vaduz, Zürich en Wenen geleid. Of de G-20-top in Londen, waar het verbod van dergelijke fiscale paradijzen is besloten, veel zal veranderen, is nog niet aangetoond. De auteurs Herbert Klar en Ulrich Stoll hebben in heel Europa onderzocht en soms met een verborgen camera de lastige belasting-besparingsmodellen van de rijken en superrijken onthuld.
De meningen zijn sterk en de bewijzen zijn zwak. Deze documentaire probeert het valse beeld over Liechtenstein in stand te houden. Het zegt meer over de omliggende landen dan over Liechtenstein zelf. Twee dagen geleden berichtte dit weblog reeds over dit onderwerp en deze documentaire van Frontal21. De zwakke en tendensieuze documentaire is in dat artikel in windows media formaat ononderboken in z'n geheel te zien.
Deel 1:
Deel 2:
Deel 3:
Deel 4:
Deel 5:
dinsdag 16 juni 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
0 reacties:
Een reactie posten